piątek, 11 kwietnia 2014

Jabłka zapiekane z amarantusem i miodem

Aromatyczne, pyszne i łatwe w wykonaniu!





Składniki:
- 1 ładne duże jabłko
- płaska, niepełna łyżka miodu
- 3 łyżki poppingu z amarantusa
- cynamon, wanilia itp.
- 1 łyżka nasion typu: słonecznik, siemię lniane itp., ewentualnie kilka rodzynek
- odrobina margaryny do nasmarowania naczynia

Wykonanie:
  1. Jabłko umyć, przekroić na pół (NIE obierać!). Wykroić gniazda nasienne, a następnie, za pomocą łyżki, ostrożnie wydrążyć dołki w jabłkach. Należy zostawić przynajmniej 1 centymetr grubości jabłka do skórki. 
  2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni
  3. Jeśli miód jest plynny, łączymy do w kubeczku z amarantusem, nasionami i przyprawami. Jeśli jest stężony dobrze jest rozgrzać go w kąpieli wodnej. (Należy włożyć kubek z łyżką miodu do garnuszka z gotującą się wodą, powinien się rozpuścić). 
  4. Przygotowany farsz włożyć w wydrążenia w jabłkach, można lekko ugnieść.
  5. Naczynie żaroodporne lekko nasmarować tłuszczem, włożyć jabłka, uważając, by nie przewracały się w trakcie zapiekania. Na dno naczynia wlać wodę, do wysokości 1/5 jabłka (należy uważać, by w trakcie woda nie wyparowała). Woda sprawi, ze skórka jabłka nie popęka i jabłko "nie wyleje się".
  6. Zapiekać w temp. 200 stopni około 30 minut. Podawać na gorąco.

Pyszne!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

co o tym myślisz?