Składniki:
- kopiasta filiżanka mąki gryczanej
- 2/3 filiżanki mąki ryżowej
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- kopiasta łyżka kleiku ryżowego
- 2 łyżki poppingu amarantusa - opcjonalnie
- 2 łyżeczki otrąb gryczanych - opcjonalnie
- 2 łyżeczki płatków lnianych - opcjonalnie
- 2 jajka
- na czubku łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- filiżanka mleka
- 1 i 1/2 filiżanki ciepłej wody
Wykonanie:
- Do miski wsypać wszystkie suche składniki, prócz kleiku.
- Kleik ryżowy rozrobić w połowie filiżanki wody.
- Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka do miski z mąkami, Białko ubić na sztywną pianę.
- Dodać do miski "rozklejony" kleik i oliwę oraz wodę i mleko Wszystko dokładnie zmiksować.
- Ciasto powinno być dość gęste, coś jak śmietana, ewentualnie dolać wody.
- za pomocą ŁYŻKI włożyć pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
- Odstawić na 20 minut, po czym zamieszać, aby na dnie nie zbierała się maka ziemniaczana.
- Smażyć na patelni posmarowanej oliwą. Naleśniki dość szybko się ścinają.
- Po usmażeniu przekładać na talerz i nakrywać drugim talerzem - będą bardziej elastyczne.
Wyszło około 10 dużych naleśników.
Tym razem zrobiłam farsz szpinakowy, najprostszy z możliwych - paczka brykietu szpinakowego, 1 kulka mozzarelli, a do smaku pieprz ziołowy i mielony czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
co o tym myślisz?