Jaglana zupa krem powstała przez przypadek, po prostu wsypałam za dużo kaszy i chcąc nie chcąc musiałam zmiksować :D
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- część selera
- pół białej części pora
- jeden ziemniak
- płaska łyżeczka soli
- 1 mała, pojedyncza pierś z kurczaka
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 listki laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego
- woda
Wykonanie:
- Umyty i przekrojony na kilka części kawałek mięsa wstawić na zimną wodę. Zebrać "szum", zmniejszyć ogień, posolić i dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Dodać obrane i pokrojone w międzyczasie w kostkę warzywa.
- Gotować aż mięso będzie miękkie. Wyciągnąć mięso z garnka.
- Kasze jaglaną dokładnie przepłukać gorącą wodą. Dodać ją do zupy.
- Gotować kaszę w zupie około 10-15 minut, od czasu do czasu zamieszać.
- Zupa jest dość gęsta, ale możliwe, że trzeba będzie dolać wody.
- Zupę zmiksować blenderem i od razu podawać na stół, ponieważ szybko gęstnieje.
- Można posypać pietruszką do smaku.
aktualnie zbieram wszelkie przepisy na kaszę jaglaną, gdyż ja ją kocham, a mój mężczyzna ma ciarki na samą myśl szukam czegoś by go właśnie przekonać
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Try to design