Sycąca, a zarazem lekka zupa z soczewicą.
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por (biała część)
- kostka rosołowa / wywar mięsny - można zrezygnować
- 1 szklanka soczewicy (u mnie brązowa)
- 1 mała cebula czerwona
- pół małej czerwonej papryki
- przyprawy do smaku, w tym czosnek i ostra papryka
- łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukać i zalać ciepłą wodą, odstawić na pół godziny.
- Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka z bulionem wrzucić pokrojone warzywa i odsączoną soczewicę. Wody nie powinno być zbyt dużo. Zupa ma raczej przypominać gulasz.
- Pokroić cebulę i pora w piórka, paprykę w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem czosnku i ostrej papryki, przełożyć do garnka.
- Przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę pogotować.
- Gotować do czasu, aż soczewica będzie trochę rozgotowana. W razie potrzeby dolać wody, aby zapobiec przywarciu soczewicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
co o tym myślisz?