piątek, 11 kwietnia 2014

Pożywna zupa z soczewicą

Sycąca, a zarazem lekka zupa z soczewicą.




Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por (biała część)
- kostka rosołowa / wywar mięsny  - można zrezygnować
- 1 szklanka soczewicy (u mnie brązowa)
- 1 mała cebula czerwona
- pół małej czerwonej papryki
- przyprawy do smaku, w tym czosnek i ostra papryka
- łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukać i zalać ciepłą wodą, odstawić na pół godziny.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Do garnka z bulionem wrzucić pokrojone warzywa i odsączoną soczewicę. Wody nie powinno być zbyt dużo. Zupa ma raczej przypominać gulasz.
  4. Pokroić cebulę i pora w piórka, paprykę w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem czosnku i ostrej papryki, przełożyć do garnka. 
  5. Przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę pogotować.
  6. Gotować do czasu, aż soczewica będzie trochę rozgotowana. W razie potrzeby dolać wody, aby zapobiec przywarciu soczewicy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

co o tym myślisz?