Z dedykacją dla TESS :)
![]() |
Składniki:
1/2 filiżanki mąki kukurydzianej
1/4 filiżanki mąki ziemniaczanej
1/4 filiżanki mąki ryżowej
2 łyżki poppingu z amarantusa (opcjonalnie)
1 łyżka brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżki oliwy
1 filiżanka mleka (z odrobiną wody)
1/2 banana
Wykonanie:
1/2 banana
Wykonanie:
- Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę (można dodać małą szczyptę soli podczas ubijania)
- W misce zmiksować żółtko, oliwę, banana pokrojonego w cząstki i cukier.
- Dosypywać mąkę z poppingiem i dolewać mleka z wodą.
- Dokładnie zmiksować.
- Dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
- Odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być dość gęste - bardziej niż ciasto naleśnikowe, ale rzadsze nić ciasto na racuchy.
- Ciasto nakładać porcjami łyżką. Smażyć na oliwie, na lekko rozgrzanej patelni na złoty kolor. Placuszki przewracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni robią się "bąbelki".
Placuszki robi się błyskawicznie. A co najważniejsze, nie ma w nich nic wymyślonego. Produkty można dowolnie zastępować. Można dodać do ciasta odrobinę jogurtu, można pokombinować z mąkami (amarantusowa? migdałowa?)
Od siebie dodam jeszcze jedno info: mało zmywania :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że robi się błyskawicznie.
dodatek powyżej to cenna uwaga!
OdpowiedzUsuńTry to design