czwartek, 27 marca 2014

bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego

Pamiętam je z dzieciństwa. Są też dziecinnie proste :)

ciasteczka bezglutenowe

ciasteczka dla dzieci

gluten free cookies

Składniki:
- paczka kleiku ryżowego bezsmakowego (minimum 160 g)
- 3 jajka
- kostka margaryny (lub odrobinę mniej)
- pół szklanki cukru
- trochę cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- można dodać wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, amarantus itd.

- powidła lub gęsty dżem do wypełnienia ciasteczek - najlepiej kwaskowy.


Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Rozetrzeć margarynę z cukrem, dodając po jednym całym jajku.
  3. Dodać kleik ryżowy (i inne suche dodatki) oraz proszek do pieczenia. 
  4. Wszystko dokładnie wyrobić, mieszając drewnianą łyżką, lub dalej ucierać mikserem.
  5. Za pomocą łyżeczki, lub rękami wyrabiać małe kuleczki, nie większe niż orzech włoski. Ciasteczko lekko spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie i położyć na wyłożonej papierem blasze. 
  6. W każdy dołek w ciasteczku włożyć odrobinę powideł/dżemu. 
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 180 stopni do czasu, aż się zezłocą.
  8. Ciasteczka w pierwszej chwili wydają się miękkie. Tężeją po ostygnięciu.
Mam nadzieję, że się udadzą. Smacznego!


1 komentarz:

co o tym myślisz?