Składniki:
- paczka kleiku ryżowego bezsmakowego (minimum 160 g)
- 3 jajka
- kostka margaryny (lub odrobinę mniej)
- pół szklanki cukru
- trochę cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- można dodać wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, amarantus itd.
- powidła lub gęsty dżem do wypełnienia ciasteczek - najlepiej kwaskowy.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Rozetrzeć margarynę z cukrem, dodając po jednym całym jajku.
- Dodać kleik ryżowy (i inne suche dodatki) oraz proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie wyrobić, mieszając drewnianą łyżką, lub dalej ucierać mikserem.
- Za pomocą łyżeczki, lub rękami wyrabiać małe kuleczki, nie większe niż orzech włoski. Ciasteczko lekko spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie i położyć na wyłożonej papierem blasze.
- W każdy dołek w ciasteczku włożyć odrobinę powideł/dżemu.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 180 stopni do czasu, aż się zezłocą.
- Ciasteczka w pierwszej chwili wydają się miękkie. Tężeją po ostygnięciu.
Mam nadzieję, że się udadzą. Smacznego!
Om, nom, nom, nom :D
OdpowiedzUsuń