wtorek, 25 marca 2014

zielona zupa krem bezglutenowa

Zielona, bo szaro-buro za oknem.
Zielona, bo zielony to nadzieja na lepsze jutro.
Zielona, bo wiosną brakuje witamin.
Zielona, bo tak.

green soup glutten-free

bezglutenowa zupa


zupa krem bezglutenowe grzanki

Składniki na zupę:
- bulion drobiowy (ponad 1 litr)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kilka łodyg pora lub zielona część korzenia
- 1 brokuł (łodyga plus kilka różyczek)
- 2-3 ziemniaki
-  odrobina skrobi ziemniaczanej do zaciągnięcia

Wykonanie:
  1. Uprzednio umyte u obrane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na miazgę). Ja używam elektrycznej maszynki do mielenia/tarcia. Można też pokroić wszystko drobno i wrzucić do garnka.
  2. Zalać warzywa bulionem/rosołem i gotować bez pokrywki, ponieważ musi wyparować goryczka z brokuła.
  3. Czas gotowania zależny jest od miękkości tartych warzyw. Jeśli warzywa były starte, ugotują się szybciej. Dla pewności można wrzucić jedną całą różyczkę brokuła i na podstawie jej miękkości wnioskować o ugotowaniu się reszty warzyw.
  4. Zdjąć garnek z ognia i po lekkim ostudzeniu zmiksować wszystko blenderem na jednolitą konsystencję. W razie potrzeby można dodatkowo zaciągnąć skrobią ziemniaczaną. Doprawić do smaku.
  5. Krem podawać gorący, każą porcję posypać grzankami bezglutenowymi przed samym podaniem.


GRZANKI  BEZGLUTENOWE
Robi się podobnie jak tradycyjne, tyle, że z chleba bezglutenowego. Ja pokroiłam w kostkę kromkę chleba bezglutenowego jednej ze znanych film i wrzuciłam an rozgrzaną, leciutko posmarowaną oliwą patelnię. Prażyłam kosteczki do zrumienienia. Wychodzą chrupiące, lepsze niż z normalnego chleba.


Wyszła pyszna zupa krem brokułowo-porowa z grzankami :)



1 komentarz:

  1. Zdecydowanie pyszna zupa! :)
    A zdjęcia sprawiają, że zrobiłem się głodny i chętnie zjadłbym zupę jeszcze raz!

    Ogólnie nie przepadam za grzankami, a te bezglutenowe mi smakują.

    Co to za dieta, która smakuje? :D

    OdpowiedzUsuń

co o tym myślisz?